DRINSKE MUČENICE

Drinske mučenice
Drinske mučenice
Krunica Drinskim mučenicama - Otajstvo svjetla
krunica.pdf
Adobe Acrobat Document 232.1 KB
Križni put - Drinske mučenice
kr_put.pdf
Adobe Acrobat Document 292.3 KB
DRINSKE MUČENICE : SVE ZA BOGA
Dokumenti za proglašenje blaženih Drinskih mučenica
u Sarajevu 24.9.2011.
Sve_za_Boga.pdf
Adobe Acrobat Document 3.9 MB
DRINSKE MUČENICE bilten broj 9.
bilten9.pdf
Adobe Acrobat Document 1.3 MB
DRINSKE MUČENICE bilten broj 6.
DRINSKE MUČENICE.pdf
Adobe Acrobat Document 1.3 MB
DRINSKE MUČENICE
DRINSKE MUCENICE.pps
Microsoft Power Point Presentation 4.1 MB

 

Tko su Drinske

 

mučenice ?

 

 

  Pet Drinskih mučenica: pet ljiljana krvlju potpisanih, pet crvenih ruža, pet bisera evanđeoskih, u povijesti Crkve Božje u Hrvata.

Sestre Kćeri Božje ljubavi 1911. godine otvorile su na Palama nedaleko od Sarajeva samostan Marijin dom. Prvotno zamišljen kao oaza za oporavak bolesnih i sestara nastavnica iz Zavoda sv. Josipa u Sarajevu, Marijin je dom postao poznat po dobrim djelima prema svim potrebnicima koji bi pokucali na vrata, posebno prema susjedima pravoslavcima, zbog čega je prozvan „gostinjcem siromaha“.

Drinske mučeniceRatna 1941. godina zatekla je u samostanu na Palama s. M. Julu Ivanišević (Hrvatica, r. 1893.), kao predstojnicu, te s. M. Berchmanu Leidenix (Austrijanka, r. 1865.), s. M. Krizinu Bojanc (Slovenka, r. 1885.), s. M. Antoniju Fabjan (Slovenka, r. 1907.) i s. M. Bernadetu Banja (Mađarica, r. 1912.).Školska zgrada sestara Kćeri Božje ljubavi na PalamaSestre su svojim životom i radom djelotvorno svjedočile kršćansku ljubav u duhu svoje Družbe. Požrtvovno su njegovale bolesnike, velikodušno dijelile kruh djeci državnog Dječjeg doma ne razlikujući ih po vjeri i naciji te pomagale siromahe i prosjake koji su im dolazili s Romanije. Usprkos tomu četnici su 11. prosinca 1941. svih pet sestara nasilno odveli u pravcu Goražda a kuću opljačkali i zapalili. Njihov križni put po hladnoći i snijegu, a one bez odgovarajuće odjeće, uz preslušavanja i ispitivanja, prijetnje i vrijeđanja, vodio ih je prvo do Carevih Voda i Sjetline, gdje je 76-godišnja starica s. Berchmana, shrvana od puta i svih događanja, odvojena od ostalih sestara i zadržana. Sestre Jula, Krizina, Antonija i Bernadeta odvedene su dalje do Goražda.

Križ koji je pronađen u zgarištu kapeliceČetiri dana i četiri noći trajalo je putovanje sestara od Pala do Goražda preko Romanije. U Goražde su stigle 15. prosinca 1941. popodne i smještene su u vojarnu na drugi kat. Iste večeri razulareni četnici su u pijanom stanju provalili sestrama u sobu i s nečistim namjerama nasrnuli na njih. U obrani svoga ljudskog dostojanstva i zavjetovane čistoće sestre su se otrgle iz ruku svojih napadača i jedna za drugom iskočile kroz prozor. Četnici su međutim jurnuli dolje pred vojarnu te već ozlijeđene sestre noževima usmrtili i bacili u rijeku Drinu, koja je nekoliko dana kasnije odnijela njihova tijela.

Ciborij koji je pronađen u zgarištu kapeliceS. Berchmana ostala je desetak dana u Sjetlini i vidljivo se oporavljala. Zatim je, kako je rečeno, trebala poći u Goražde k ostalim sestrama, koje su već bile ubijene. Dva su je četnika odvezli saonama. Kočijaš je po povratku rekao da je dobro stigla sestrama, a jedan od njih oko vrata je imao njezinu krunicu. Zapisano je da je ubijena 23. prosinca 1941.

Sestre Jula, Berchmana. Krizina, Antonija i Bernadeta, poznate kao „Drinske mučenice“, velikodušno su nesebičnom ljubavlju kao misionarke u napaćenoj Bosni služile Bogu i pomagale siromasima. Svoju vjernost Bogu potvrdile su prolijevanjem krvi. Glas o njihovoj mučeničkoj smrti nadaleko je raširen te je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski, dobivši potrebno dopuštenje od Kongregacije za proglašenje svetaca, 4. prosinca 1999. izdao dekret o pokretanju Dijecezanskog postupka za njihovu beatifikaciju. Proglašenje blaženim Božjih službenica Marije Jule Ivanišević i četiriju susestara, za što je potrebno moliti, bit će ne samo službeno priznanje njihova mučeništva nego i promidžba duhovnih vrijednosti za koje su one živjele i svoje živote položile.

Božje službenice Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja iznimni su uzori vjernosti Bogu i djelotvorne ljubavi prema nevoljnicima. Opravdano je vjernički se nadati da će njihova prolivena krv biti sjeme novih svjesnih i odgovornih kršćana kao i novih duhovnih zvanja - sjeme kršćana i duhovnih zvanja za novo vrijeme.
One su i moćne zagovornice u svim potrebama, napose u teškim životnim kušnjama i pogibeljima. Mnogi su se u to već osvjedočili.

U Sarajevu je pokrenut i uspješno okončan dijecezanski proces za proglašenje blaženima naših Drinskih mučenica. Sva potrebna dokumentacija predana je u Vatikan na Kongregaciju za kauze svetaca. Žarko molimo i čekamo s nestrpljenjem dan kada će Sveti Otac papa proglasiti naše sestre mučenice blaženima. Vjerujemo i nadamo se da taj dan nije daleko. Pozivamo sve štovatelje Drinskih mučenica da ustrajno svakodnevno s nama mole ovu molitvu utječući im se za svoje potrebe ali i na ovu nakanu.

Molitva
Gospodine Bože, ti si svoje službenice Julu, Berhmanu, Krizinu, Antoniju i Bernadetu obdario milošću redovničkog zvanja i snagom da svoju vjernost i ljubav prema tebi potvrde prolijevanjem krvi. Udijeli i nama postojanost u vjeri da se ni uz cijenu trpljenja ne odijelimo od tebe.
Daj da sveta Crkva uzdigne ove tvoje službenice na čast oltara i da nam njihov primjer i zagovor pomažu u životnim borbama i postizanju vječnog spasenja. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

------------------------
Tko na zagovor Službenica Božjih bude uslišan i zadobije koju osobitu milost, neka to priopći na jednu od ovih adresa:

Postulatura kauze: S. M. Jule Ivanišević i susestara, Ivana Cankara 16, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Provincijalat: Družbe Kćeri Božije ljubavi, Nova Ves 16, 10000 Zagreb, Hrvatska

 

 


EMANUEL - molitvena zajednica

---------------------------

*******************

*******************

RADIO MARIA BOSNA
RADIO MARIA BOSNA

*****************

Radio Marija Hrvatske

iTunes

******************

MOLITE DA OZDRAVITE NA JEZICIMA:

 

ALBANSKOM

/LUTJET PËR SHËRIM/

 

HRVATSKOM

 

ENGLESKOM