Ljubav proekat za buduća događanja

Ljubav proekat za buduća

 

događanja


vlč. Marko Tomić

Ljubav je projekt za buduća događanja. Ona posvećuje (i čini posebno vrijednim) svaku pomisao o budućnosti u kojoj će se očitovati, tj. provesti u djelo. Zato je ona sveta, a oni koji je čine, svoj život njoj podređuju. Zato su i oni time posvećeni. To su osobe koje mi nazivamo, častimo i poštujemo kao svece, a njihov život nazivamo blaženim, jer je njihova perspektiva vječnost – kraljevstvo ljubavi i mira.

Pet sestara, Kćeri Božje ljubavi, dale su svoj život, netko ga je uzeo, želeći da to bude kraj. One su ga darovale, želeći da to bude početak. Ne svršetak nečega što je ružno, bolno, puno beznadnog grijeha, nego preobražaj u vrijednost koja kroz vrijeme ne blijedi, nego joj je kvaliteta glavna sastavnica, a to je vječnost u Gospodinu – osolobođenje od svega što u sebi nosi i sjenu smrtnosti ili razloga za smrt.

Sestre: Jula, Krizina, Berchmana, Antonija i Bernadeta otpočele su svoj projekt ljubavi protiv zla 11. prosinca 1941. kad su ih uhvatili, poveli preko Romanije u Goražde; gledale su kako gori samostan, trpjele su predbacivanja, uvrede i teška ispitivanja – odgovor: molitva i strpljiv hod i pješačenje više od 60 kilometara, što pak za 76-godišnju sestru Berchmanu bijaše preteško pa su je ostavili u Sjetlini kod jedne obitelji i nekoliko dana kasnije došli po nju da je pridruže ostalim sestrama. Ona im se “pridružila i u miru”.

Ostale četiri sestre su tada već bile mrtve, smrznute na rubu zaleđene rijeke Drine. Ostavile su trag ljubavi koja je svjedočila njihovo zvanje, njihovu čvrstu vjeru i posvećenost Bogu. Nisu to dale ni za grijeh, ni za osvetu, ni za mržnju. Zalog je to za svu vječnost, vječnost Božju. Blagoslov je to Božji: smoći snage tako svjedočiti ljubav. Blagom slovisvaka žrtva posvećena Bogu. Blagomslovljeni svi koji to u životu ostvaruju. Zato ih i zovemo – blaženim, pa molimo Boga da ih Crkva takvima i proglasi. Mir Božji i zagovor Službenica Božjih. I dao Bog da što prije postanu blažene za cijelu Crkvu Kristovu.

Molimo u zahvalnosti.


EMANUEL - molitvena zajednica

---------------------------

*******************

*******************

RADIO MARIA BOSNA
RADIO MARIA BOSNA

*****************

Radio Marija Hrvatske

iTunes

******************

MOLITE DA OZDRAVITE NA JEZICIMA:

 

ALBANSKOM

/LUTJET PËR SHËRIM/

 

HRVATSKOM

 

ENGLESKOM