Novi broj biltena

Drinske mučenice- bilten br.6
DRINSKE MUČENICE.pdf
Adobe Acrobat Document 1.3 MB

Zagreb, 17. svibanj 2010.

 

NOVI BROJ BILTENA

 

"DRINSKE MUČENICE"

Bilten „Drinske mučenice" izlazi u nakladi od 10000 primjeraka s ciljem vjernike što više upoznati sa svjedočkim životom i djelovanjem pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi

 

Ovih je dana u izdanju Vicepostulature Drinskih mučenica objavljen četvrti broj Informativnog biltena u kauzi za proglašenje blaženima službenica Božjih s. Jule Ivanišević i četiriju susestara. Bilten „Drinske mučenice" izlazi u nakladi od 10000 primjeraka s ciljem vjernike što više upoznati sa svjedočkim životom i djelovanjem pet sestara iz Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su mučeničkom smrću zapečatile svoju ljubav prema Bogu. „Zahvalni Gospodinu, svi smo nekako usmjerili svoj pogled prema cilju – konačnoj beatifikaciji Drinskih mučenica", započinje uvodnu riječ postulator kauze vlč. Marko Tomić, donoseći kratak pregled dosadašnjeg tijeka samog postupka. Nakon što je završen dijecezanski postupak u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i nakon što je Kongregacija za kauze svetaca u Vatikanu izdala Dekret o daljnjoj proceduri, izrađena je Pozicija koja je pozitivno ocijenjena i od Povijesne i od Teološke komisije. Slijedi konačna odluka Kardinalske komisije i Papino izdavanje Dekreta o proglašenju blaženima službenica Božjih.

„Na vratima stojim i kucam", riječi su koje se kao nit vodilja provlače ovim brojem Biltena. O njima kroz život svojih susestara mučenica na poseban način promišlja vicepostulatorica kauze s. Ozana Krajačić, ističući da je „život Drinskih mučenica obilježen Isusovim kucanjem", počevši od poziva na posvećeni život i njihovog pristupanja Družbi, preko redovničke svakodnevice i pomaganja potrebitima svake vrste, ratnih zbivanja i njihova ostanka u samostanu na Palama, pa sve do posljednjeg kucanja – žrtve iz ljubavi prema Njemu.

Uz svjedočanstvo i opis života male redovničke zajednice na Palama autorice s. Stanislave Livajušić koja je osobno poznavala službenice Božje, Bilten je nizom tekstova i svjedočanstava susestara na poseban način posvećen dvjema mučenicama, s. Krizini Bojanc i s. Antoniji Fabjan, objema porijeklom iz Slovenije, a koje su u trenutku smrti imale pedeset i šest, odnosno trideset i četiri godine. U vezi s tim je i reportaža s hodočašća sestara i vjernika iz Zagreba i okolice u Sloveniju, u rodne župe s. Krizine i s. Antonije. Uz dijelove propovijedi sisačkog biskupa Vlade Košića na misi u zagrebačkoj katedrali 15. prosinca 2009. o obljetnici mučeništva službenica Božjih, objavljeni su i dijelovi propovijedi o. Ivana Cindorija, DI, na misi u crkvi Kraljice sv. Krunice u Sarajevu o istoj prigodi. Nekoliko mladih sestara iz poljske provincije Družbe progovorilo je o svom iskustvu s hodočašća „putovima Drinskih mučenica" u Bosnu održanog u srpnju protekle godine. A svjedočanstva i uslišanja po zagovoru Drinskih mučenica iznosi i veći broj štovatelja, dok jedna novakinja Družbe govori o svom odazivu na Božji poziv. Posebno zanimljiv tekst u ovom broju Biltena odnosi se na jednu drugu sestru iz Družbe Kćeri Božje ljubavi koja „ne spada" u Drinske mučenice, a ipak joj se ljudi mole i već desetljećima obilaze njezin grob u Sarajevu. Sestra Marija Luka rođena 1861. u Austriji, s dvadeset godina ulazi u Družbu nakon čega je poslana u Sarajevo za vrataricu u Zavodu sv. Josipa. Njezina ljubav i briga prema siromasima bez obzira na vjeru, dob i narodnost posebno dolazi do izražaja, a ogleda se u davanju hrane sirotinji te odijevanju i pranju siromašne djece. Umire na Cvjetnicu 1890. od tuberkuloze u dobi od 29 godina, i od tada njezin grob već više od sto godina postaje mjestom „koje posjećuju svi potrebiti, raznih vjera, dobi i zanimanja", koji su je „spontano prozvali sveta Luka". Na kraju Biltena uz molitvu za proglašenje blaženima, zahvale darovateljima za potrebe kauze, obavijesti o dvije knjige o Drinskim mučenicama i jednoj o s. Luki, objavljena je s notnim zapisom i nova pjesma Drinskim mučenicama s naslovom „Ljiljani bijeli", za koju je tekst i glazbu napisala s. Mirela Iličić, FDC. (kta/ika)

 

EMANUEL - molitvena zajednica

---------------------------

*******************

*******************

RADIO MARIA BOSNA
RADIO MARIA BOSNA

*****************

Radio Marija Hrvatske

iTunes

******************

MOLITE DA OZDRAVITE NA JEZICIMA:

 

ALBANSKOM

/LUTJET PËR SHËRIM/

 

HRVATSKOM

 

ENGLESKOM