Marija je učiteljica molitve Duhu

 

Svetom

 

 

Djela nas apostolska izvješćuju da je Isus „nakon svoje muke mnogim dokazima pokazao da je živ, četrdeset im se dana ukazivao i govorio o kraljevstvu Božjemu… Zapovjedi da ne napuštaju Jeruzalema, nego da čekaju Obećanje Očevo „koje čuste od mene“: „Vi ćete naskoro nakon ovih dana biti kršteni Duhom Svetim“ (Dj 1, 3-5)
„Kada to reče, podiže se njima naočigled, i oblak ga ote njihovim očima.“ (Dj 1,9)

Tako je Uskrsnuli vidljivo pred očima apostola podigao se u nebeske visine, ušao u nebesku slavu.

Što su apostoli činili poslije Isusova uzašašća na nebo? Kako su se pripremali za dolazak Duha Svetoga koji će doći kao „Obećanje Očevo“ da ih krsti svojom snagom, mudrošću i ljubavlju?

Djela apostolska opet izvješćuju:“Svi oni bijahu jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom…“ (Dj 1,14)

Dakle, apostoli su se molitvom pripremali za veliki dar Duha Svetoga. Ali ne sami. Okupili su se oko Majke Isusove koja je molila puninom darova Duha Svetoga. Ta je molitva trajala devet dana, sve do dolaska Duha Svetoga na apostole i prvu zajednicu Isusovih učenika i vjernika. A među njima bila je najsvetija moliteljica i učiteljica- Majka Isusova.

To nas potiče na razmišljanje o molitvi. Molitva je ulaz u bitno očitovanje vjere i ljubavi prema Bogu. Molitva je otvorenost duše Božjem svjetlu, Božjem darivanju, Božjoj ljubavi. Nije moguće biti vjeran kršćanin bez molitve, bez tog životvornog susreta s Bogom po Isusu Kristu u Duhu Svetom. Molitvom uranjamo u živu Božju prisutnost i blizinu i grijemo se na toplini i nježnosti Božje dobrote.

Duh Sveti grije dušu svojom ljubavlju i stvara u našem srcu raspoloženje da molimo iskreno i ponizno s povjerenjem u Božju volju i Božji plan koji Bog ima s nama.

Majka Spasiteljeva bila je ispunjena Duhom Svetim do one punine koju jedno ljudsko stvorenje može primiti. Zato je njezin život bio trajno raspoloženje ljubavi i poslušnosti Božjoj volji, a to je trajno molitveno raspoloženje.

Ona je u svoje čisto srce sabrala i molitvu apostola da dođe Duh Sveti- Branitelj i Duh Istine za kojega reče Isus: „Branitelj- Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje Ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.“ (Iv 14,26)

Kao što je u svom početku mlada Crkva s Marijom molila za dolazak Duha Svetoga, to Crkva čini kroz cijelu svoju povijest. Osobito to čini u devetnici od Uzašašća do Duhova.

Neka i nama osobno, i u obitelji, Majka Božja bude učiteljica molitve Duhu Svetom da on- Duh Istine i Duh Ljubavi- djeluje u nama, da nas poučava u našem duhu i da nas jača kako bismo živjeli novi život po Božjoj volji. Molimo Duha Svetoga da djeluje u duši djece i mladih, u savjesti očeva i majki, u savjesti odgovornih za naš javni život. Duhom Svetim poučeni možemo spoznati punu Istinu, ići pravim putem na koji nas upućuje Isus Krist da prispijemo u ljubav Očevu!

kardinal Franjo Kuharić

 

EMANUEL - molitvena zajednica

---------------------------

*******************

*******************

RADIO MARIA BOSNA
RADIO MARIA BOSNA

*****************

Radio Marija Hrvatske

iTunes

******************

MOLITE DA OZDRAVITE NA JEZICIMA:

 

ALBANSKOM

/LUTJET PËR SHËRIM/

 

HRVATSKOM

 

ENGLESKOM