Duhovni filmovi

11.10.2011.

Vijest: 21.10 do 23.10. 2011. Seminar duhovne obnove je na otoku Koločepu.

19.1.2011.

 

51. teološko-pastoralni tjedan

 

 

Zagreb, (IKA) – „Novi govor vjere kao odgovor na potrebe suvremenog čovjeka" tema je 51. teološko-pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji zagrebačkoga Katoličkog bogoslovnog fakulteta održati od 25. do 27. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska 106, na Šalati u Zagrebu.
Teološko- pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za te teme.
Obavijesti u vezi s održavanjem Teološko-pastoralnog tjedna zainteresirani mogu dobiti u Tajništvu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38; tel.: (01) 4890 402 begin_of_the_skype_highlighting (01) 4890 402end_of_the_skype_highlighting; fax (01) 4814 704 te na e-mail: kbf@theo.kbf.hr.
Rezervacije smještaja primaju se u Međubiskupijskom sjemeništu, Voćarska cesta 106, p.p. 110, 10000 Zagreb; tel.: (01) 4697 222 begin_of_the_skype_highlighting (01) 4697 222end_of_the_skype_highlighting; faks: (01) 4680 441.

Rad Tjedna započinje u utorak 25. siječnja u 9 sati. Nakon pozdravnih riječi, prvo predavanje "Svećenik nove evangelizacije" održat će nadbiskup Salvatore Rino Fisichella koji se nalazi na čelu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije. Nakon predavanja slijedi rasprava, te u 12 sati euharistijsko slavlje.
Popodnevni dio prvog dana TPT-a započinje u 15.30 sati predavanjem "Čovjekovo egzistencijalno uporište danas" koje će održati dr. Stjepan Radić. Nakon rasprave predavanje "Učiti vjerovati. Vjera kao ishodište i cilj nove evangelizacije" održat će dr. Željko Tanjić.

U srijedu 26. siječnja u 9 sati predavanje "Iskustvo nove evangelizacije u Hrvatskoj" održat će dr. Tomislav Ivančić. Slijedi predavanje "Prvi evangelizacijski val" dr. fra Domagoja Runje, te u 11.45 sati euharistijsko slavlje. U popodnevnom dijelu programa s početkom u 15.30 sati predavanje "Kršćanska vjera i helenistička kultura: između susreta i sraza, izazova i blagoslova" održat će dr. Ivan Bodrožić, a potom će dr. Nela s. Veronika Gašpar održati predavanje "(Ne)razumljivost teološkog govora u suvremenom svijetu".

Posljednjeg dana TPT-a, u četvrtak 27. siječnja, u 9 sati dr. Ružica Razum održat će predavanje "Prema novom govoru vjere u katehezi", a potom dr. Jerko Valković predavanje "Evangelizacija u eri medija: mogućnosti i problemi komuniciranja".
U 11 sati je plenarna rasprava, a TPT će u 13 sati zatvoriti dekan KBF-a dr. Josip Oslić. 

 

 

 Kako je kršćanstvo moglo postati glavnom religijom Rimskog carstva?

 

 

 

 

10/12/2010

Kako je bilo moguće da dvanaest apostola Mesije koji je bio raspet na križu u malo više od tri stoljeća postanu najraširenijom religijom u Rimskom carstvu? Gospodarski slabi, nezaštićeni i nemoćni, a propovijedali su među siromašnima i slabima? Kako su mogli navesti golemi broj osoba da prihvati kršćanstvo? Na te upite i mnoge druge pokušao je odgovoriti Rodney Stark, sociolog religija i profesor društvenih znanosti na Baylor sveučilištu u Teksasu, s dva sveska, nedavno objavljena i na talijanskome jeziku: Rast i afirmacija kršćanstva te Božji grad. Autor donosi razna povijesna svjedočanstva da osvijetli tajnu kršćanskog uspjeha strogo se držeći znanstvenih metoda i socioloških odrednica.
Analizirajući i uspoređujući svojedobna pisana svjedočanstva raznih autora, Stark opisuje uspon kršćana od 40. do tristote godine. Prema svjedočanstvima i znanstvenom metodom utvrđenih brojki, oko četrdesete je godine otprilike bilo tisuću kršćana, oko četrdeset tisuća 150. godine, gotovo šest milijuna oko tristote godine a oko 350. godine bilo ih je 32 milijuna. Stark smatra da nije car Konstantin pridonio rastu kršćanske Crkve, naprotiv, golemi je rast kršćana uvjerio cara da će kršćanstvo pridonijeti jačanju kozmopolitskog rimskog građanstva i carstva.
Društvena sredina u kojoj su živjeli prvi obraćenici najzanimljiviji je dio profesorova istraživanja: pokrštavanje Židova, stanje žena u kršćanskim zajednicama, odraz djela milosrđa na pogane i kršćanske bratske ljubavi, herojsko prihvaćanje mučeništva, ljubav prema drugima i kršćanska organizacija. Nastojeći shvatiti zašto je kršćanstvo bilo poganima privlačnije od drugih svojedobnih religija, Stark otkriva odlučujuće čimbenike u kršćanskoj vjeri: pogane je najviše privlačila kršćanska pozornost i skrb za bližnje.
U gradskim su naseljima u prvim stoljećima bile česte epidemije, požari i prirodne nepogode. Pogani su u takvim okolnostima bježali tražeći sklonište, a kršćani su postojano zbrinjavali rodbinu, djecu, žene, stare i prijatelje. Toliko je bila velika njihova ljubav prema bližnjemu da su za druge žrtvovali vlastiti život. Kršćanska skrb za slabe te osnovna medicinska potpora znatno su umanjili smrtnost, stoga su pogani smatrali kršćane poput heroja zaljubljenih u čovječanstvo. Kršćansko podnošenje tortura i mučeništva na pogane je snažno utjecalo, nikad se nisu bunili ni iznevjerili svoga utemeljitelja. Nisu gajili osjećaje osvete niti su pribjegavali nasilju, čak su molili Boga da oprosti njihovim progoniteljima.
Pozornost, poštivanje i zaštita ženâ također su bili odlučujući čimbenici u procesu obraćenja. U kršćanskoj su kulturi žene uživale povoljniji status od žena u grčko-rimskom svijetu. Kršćani su se borili protiv poligamije, sužanjstva i spolnog izrabljivanja žena, protiv čedomorstva i pobačaja, koji se često prakticirao pri rađanju ženske djece. Svi su ti čimbenici sa štovanjem Marije u samim počecima pridonijeli brojčanoj premoći žena u kršćanskim zajednicama. Rast zdravih zajednica s kreposnim ženama bio je odlučujući čimbenik za demografski prirast kršćana i za obraćenje pogana. Pogani su u kršćanskim zajednicama mogli upoznati krjeposne žene, sklopiti s njima brak nastavljajući živjeti u kršćanskom okruženju. Postotak miješanih brakova između kršćanki i muškaraca pogana bio je relativno visok pa su obraćenja muškaraca bila svakodnevna pojava. Slijedom toga porastao je natalitet u kršćanskim sredinama.
Stark nagli porast kršćana objašnjava i „evangelizacijom Židova“. Navodi brojna arheološka otkrića koja svjedoče da su kršćanske i židovske zajednice vrlo dugo zajedno živjele, uopće nema dokaza da je među njima bilo nepremostivih rascjepa. Komentirajući knjige profesora Starka, profesor Andew Breeley sa čikaškog sveučilišta rekao je: „pripovijedanje profesora Starka o rastu kršćanstva vrlo je izazovno“, jer tvrdi da se nagli rast kršćana ima zahvaliti ponudi „privlačnijeg, sigurnijeg i sretnijeg života“. A profesor Roger Bagnall s Columbia University dodao je: „Vrlo su zanosne, poticajne i pune novih ideja knjige profesora Starka, a zacijelo će izazvati revoluciju u dosadašnjem shvaćanju o rastu kršćanstva u rimskome svijetu“.

 Darovi za zajednicu ICCRS.doc

40 KB   Prikaži   Preuzimanje  

Gospodine tko je moj bližnji - ICCRS.doc

35 KB   Prikaži   Preuzimanje  

RASTI VIŠE U MOLITVI - ICCRS.doc

45 KB   Prikaži   Preuzimanje  

UČENJE NA VLASTITIM POGREŠKAMA ICCRS.doc

39 KB   Prikaži   Preuzimanje  

SAZRIJETI U DUHOVNOM ŽIVOTU - ICCRS.doc

42 KB   Prikaži   Preuzimanje  

Voditeljeva vizija - ICCRS.doc

45 KB   Prikaži   Preuzimanje  

 

ZAVRŠENA MISIJA

DUHOVNE OBNOVE ŽUPE

BAGALOVIĆI

Završena je trodnevna misija Duhovne obnove Župe Gospe Karmelske pod nazivom „Život u Duhu“.

Misiju je predvodila misionarka časna sestra Svjetlana-Milka Rezood četvrtka 25. do subote 27. veljače. Svakim danom su održavane svete Mise koje su bile iznimno dobro posjećene od više stotina vjernika - samim župljana Župe Bagalovići, ali i vjernika iz župa diljem Neretve, što je pokazalo da je duhovna  kriza mnogo jača od one materijalne. Zadnjeg dana  misije Don Nikola Bodrožić i časna sestra su zajedničkom molitvom zazivali Duha Svetoga i polagali ruke na vjernike i među vjernicima je vladao poseban osjećaj.

Dočarati atmosferu i događanja je nemoguće, ali je svakako jedno nezaboravno iskustvo.
Oni koji su prisustvovali sigurno neće ostati bez pečata, a onima koji nisu prisustvovali može se samo dati savjet da to iduću put nikako ne propuste.

 

EMANUEL - molitvena zajednica

---------------------------

*******************

*******************

RADIO MARIA BOSNA
RADIO MARIA BOSNA

*****************

Radio Marija Hrvatske

iTunes

******************

MOLITE DA OZDRAVITE NA JEZICIMA:

 

ALBANSKOM

/LUTJET PËR SHËRIM/

 

HRVATSKOM

 

ENGLESKOM