Najnovije vijesti

[21:59, 22.10.2017] S Svjetlana: ZAPOVIJEDI ZA SNAHU

 

 

 

1.Otvoreno prilazite svekrvi bez straha i oholosti.

 

2.Nikada ne zaboravite da je ona majka vašeg supruga,čak i kad vam je strana i nesimpatična.

 

3.Ne budite preponosni zamoliti za nešto i nikada ne zaboravite zahvaliti se.

 

4.Pomoć svekrve ne shvaćajte kao nešto što se podrazumijeva,nego kao poklon.

 

5.Obradujte ju nekad lijepom riječju ili malim darom.

 

6.Tragajte za njezinim dobrim stranam,a one manje dobre predvidite ili prečujte.

 

7.Često razgovarajte s njom o svemu i svačemu,čak i onome čime vas je povrijedila.

 

8.Odgajajte svoju djecu tako da vole i poštuju baku.

 

9.Živite u istoj kući sa svekrvom samo ako nemate drugog izbora!

 

10.Pokažite joj da je njezin sin voli- I VI ĆETE TO OČEKIVATI OD SVOGA SINA!

 

 

 

(iz molitvenika-blagoslov za našu obitelj)

 

[21:59, 22.10.2017] S Svjetlana: ZAPOVIJEDI ZA SVEKRVU

 

 

 

1.Cijenite svoju snahu – ona je kao i vi,važna karika u lancu generacija.

 

2.Pokušajte voljeti snahu kao svoje dijete!

 

3.Nikada joj svjesno ne nanosite bol,nesvjesno je sasvim dovoljno.

 

4.Priredite joj ponekad male radosti.lijepon riječju ili kakvim skromnim darom.

 

5.Nemate pravo provjeravati svoju snahu ni na bilo koji način!

 

6.Pomozite svojoj snahi kad ima briga ili puno posla.

 

7.Priuštite joj ono što vi kao snaha niste imali.

 

8.Razgovarajte s njom,ali ne budite radoznali,ne morate sve znati.

 

9.Dajte joj dobar savjet,ali samo onda kada ona to zatraži;inače je nemojte podučavati.Ne sputavajte mladu obitelj u svome razvoju.

 

10.Ne budite ljubomorni ako mislite da vaš sin više voli svoju suprugu nego vas- TO SU RAZLIČITE LJUBAVI.

 

 

 

(iz molitvenika-Blagoslov za našu obitelj)

 

Ako ti je stalo do Crkve
Ne raspredaj odveć o njoj.
I ne pitaj koliko je u njoj baštine vječnosti,
A koliko naplavine vremena.
Ako ti je stalo do Crkve
Ne pitaj pamti li ona, živi li doslovce Isusov govor na gori.
Ne pitaj je li joj većma stalo do hramova od mramora
Ili do hrama Duha Svetoga, do srca ljudskoga.
Ako ti je stalo do Crkve
Ne pitaj koliko je u njoj obiteljskoga duha, obiteljske skrbi.
Ne pitaj čemu počasti koje si njezini službenici međusobno iskazuju,
koje je značenje počasnih naslova kojima se oslovljavaju.
Ako ti je stalo do Crkve
Ne pitaj je li joj bliže ulagivati se moćnicima ovoga svijeta
Ili zauzimati se za najmanje.
Ako ti je stalo do Crkve
Ne pitaj je li vjerna svojemu poslanju
Ako ti je stalo do Crkve
Ne pitaj je li zauzeta djeliteljica milosti
Ili se zapleće u ispraznosti.
Ako ti je stalo do Crkve
Ne pitaj ide li ususret svijetu kojemu je upućena.
Ako ti je stalo do Crkve
Budi ti Crkva koja ide ususret
I ne odustaj od Crkve svoje i ne dijeli se od nje.
Ako ti je stalo do Crkve
Budi ti onaj po kojemu će Evanđelje prolaziti svijetom
Budi ti čovjek obiteljskog mentaliteta.
Budi ti svima poslužitelj.
Budi ti onaj koji će odražavati Božju prisutnost i Božju malenost.
Ako ti je stalo do Crkve
Budi ti kruh koji se lomi i razdaje
Budi ti žarke i postojane vjere
Budi ti blaga i ponizna srca.
Ako ti je stalo do Crkve
Ti, ti učini sve što je do tebe
Da Isus, kad ponovno dođe nađe vjere,
Nađe srce ljudsko, srce bratsko na zemlji.
U Crkvi

Stjepan Lice

NAŠ STAV O PROGONIMA KRŠĆANA U DANAŠNJE VRIJEME

Autor O. James Manjackal M.S.F.S.

Znam da su mnogi kršćani iz cijelog svijeta zaista tužni i zabrinuti zbog sadašnjeg progona kršćanstva u cijelom svijetu, a osobito onog kojeg na Srednjem Istoku provodi ISIS, a u Africi Boko Haram. Te su dvije grupe- uz podršku mnogih drugih islamističkih terorističkih skupina – proglasile Džihad ( sveti rat) protiv kršćanstva i njegovih sljedbenika.  Kršćanima se odrubljuju glave, strijelja ih se, razapinje, zakopava, žive spaljuje i osakaćuje. Žene i djeca su žrtve silovanja i zlostavljanja. Tisuće kršćana su prisiljene napustiti svoje domove i domovinu, a sada moraju živjeti u izbjegličkim logorima u stranim zemljama. U video uratcima u kojima se prikazuje odrubljivanje glava ili spaljivanje taoca vidimo teroriste koji okruženi svjedocima pjevaju pjesme na arapskom i klanjaju se svom bogu (Alahu)  kao što su u rano doba crkve u Rimskom carstvu carevi Neron, Konstantin, Dioklecijan itd progonili prve kršćane. U to vrijeme dok su kršćanske mučenike bacali pred divlje zvijeri ili žive spaljivali i razapinjali, pogani su pljeskali rukama i pjevali pjesme svom bogu!

Prije nekoliko dana jedan me čovjek, s mnogo ljutnje u srcu zbog sadašnjih progonstava kršćana, upitao: „ Zašto ne upotrijebimo oružje za masovno uništenje poput nuklearne bombe i ne uništimo te ubojice?” 
 

 RAZLOZI  ZA PROGONSTVO.

 Draga braćo i sestre, vi morate znati da naš Gospodin Isus predskazao da će doći dan kada će Njegovi sljedbenici biti proganjani i ubijani od neprijatelja koji će misliti da se na taj način klanjaju bogu: „Izopćavat će vas iz sinagoga. Štoviše, dolazi čas kad će svaki koji vas ubije misliti da služi Bogu. ” (Iv 16: 2). U sljedećim recima On je također objasnio razloga za ova progonstva i ubojstva:  „A to će činiti jer ne upoznaše ni Oca ni mene ” (Iv 16: 3). Dok je bio na zemlji Isus je rekao svojim sljedbenicima: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi. Sjećajte se riječi koju vam rekoh: ‘Nije sluga veći od svoga gospodara.’ 
Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, da vašu će čuvati.  A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga jer ne znaju onoga koji mene posla. ” (Iv 15: 18-21).

Stoga su sasvim jasni razlozi progona; zato što mi kršćani pripadamo Kristu i Njegovom Ocu, zato što nas je Krist izabrao po Duhu Svetom, zato što je naš cilj kraljevsko nebesko, zato što pokušavamo živjeti u skladu s Božjim i crkvenim zapovijedima. „I svi koji hoće živjeti pobožno u Kristu Isusu, bit će progonjeni. ” (II Tim 3: 12)

Poslije Drugog vatikanskog koncila, kroz razne pokrete obnove, a posebno kroz katoličku karizmatsku obnovu, kršćani diljem svijeta su se probudili na Božji poziv za svetim životom; uistinu mnogi su se posvetili Kristu da budu izvorni svjedoci Njegove ljubavi. Po molitvama, sakramentalnom životu i molitvenim zajednicama kršćanstvo se obnavlja i jača.  Naravno da je Sotona, neprijatelj, bijesan zbog obnove i rasta kršćanstva i zato pokušava upotrijebiti muškarce i žene pripadnike ostalih religija u borbi protiv kršćana. On rešeta crkvu svojim lukavim planovima i taktikama  (Ef 6: 10-18, 1 Pet 5:8). 
 

ŠTO U OVOM TRENUTKU MORAMO UČINITI?

Isus nam je već rekao da se u svijetu nalazimo poput ovaca među vukovima i upozorio nas da se ne bojimo onih koji ubijaju tijelo nego onih koji mogu i dušu i tijelo pogubiti u paklu (Mt 10: 16, 26-27). Nije vrijeme za tugu ni depresiju, niti bismo u srcima trebali podržavati duh odmazde prema neprijateljima kršćanstva. Vrijeme je da se veselimo i radujemo jer Gospodin po ovim progonstvima blagoslivlja sve kršćane. Svako trpljenje koje se podnese u ime Isusovo rađa obiljem blagoslova kako za pojedinca tako i za društvo. U Svome govoru na gori Isus je rekao da je kršćansko trpljenje blaženstvo: „Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko.  Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas! ” (Mt 5:10-12). Slično učenje nam donosi i prvi Papa- Petar: „  Ljubljeni! Ne čudite se požaru što bukti među vama da vas iskuša, kao da vam se događa štogod neobično! Naprotiv, radujte se kao zajedničari Kristovih patnja da i o Objavljenju njegove slave mognete radosno klicati.  Pogrđuju li vas zbog imena Kristova, blago vama, jer Duh Slave, Duh Božji u vama počiva.” (I Pt 4:12: 14). Znamo da su oni koji su progonjeni i ubijeni  zbog Krista pravi sveci i mučenici na nebu. O njima nam Isus kaže: „ Oni dođoše iz nevolje velike i oprali su haljine svoje i ubijelili ih u krvi Jaganjčevoj. Zato su pred prijestoljem Božjim i služe mu dan i noć u hramu njegovu, i Onaj koji sjedi na prijestolju razapet će Šator svoj nad njima. ” ( Otk 7:14-15) 
 

OPROSTITE I MOLITE ZA NJIH.

Kao iskreni sljedbenici Krista, mi kršćani bismo u ovom trenutku trebali moći oprostiti našim progoniteljima i ubojicama kao što nas je naučio naš učitelj, sam Isus. Mi moramo razmišljati kao Krist koji je oprostio svojim mučiteljima i ubojicama i molio za njih : „ Oče, oprosti im, ne znaju što čine! ”(Lk 23: 34). Mi moramo moliti da Duh Sveti otvori njihova srca da upoznaju i vjeruju u Krista Isusa, jedinog spasitelja svijeta i po Njemu upoznaju Njegovog i našeg Oca na nebesima.

Isus nam je rekao: „  A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone ” (Mt 5: 44). Sveti Pavao kaže: „Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! ” (Rim 12: 14). Također nam je rekao da se ne osvećujemo nego da svoje neprijateljima pomažemo i hranimo ih (Rim 12: 19-21).

Znam da kršćani cijeloga svijeta mole Gospodina da prestanu ova progonstva i da na tu nakanu prikazuju svete mise, mole Gospine krunice, krunice božanskog milosrđa, križne putove, da poste i čine pokoru. Čuo sam da su kršćani u Kreali, iako su tamo u manjini, na tu nakanu prikazali sto milijuna križnih putova, krunica i postova!!! Nastavimo tako ljubiti svoje neprijatelje i moliti za njih kako bi jednoga dana i oni mogli postati Božja djeca i naša braća i sestre.  Naravno da nam je za to potrebna snaga Duha Svetoga; ali moramo znati da se snaga Duha Svetoga ulijeva u naša srca po sakramentima Crkve (Rim 5:5). 
 

KRŠĆANI BI TREBALI ČITATI ZNAKOVE VREMENA!

„Razmotrite dakle pomno kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri! Iskupljujte vrijeme jer dani su zli! Zato ne budite nerazumni, nego shvatite što je volja Gospodnja!” (Ef: 15-17). Zašto Isus  dopušta ovakva progonstva protiv onih koji Ga slijede? Ja mislim da nam Isus daje priliku da ispitamo svoje savjesti i uvidimo da li zaista živimo autentičnim kršćanskim životom. Nije li istina da su mnogi kršćani napustili svoju vjeru u Krista i Njegovu crkvu i žive kao pogani, ateisti, komunisti, a neki čak i kao antikristi koji niječu Isusa i Njegovog Oca i aktivno djeluju protiv kršćanstva (I Iv 2: 22)? Nije li žalosno da se u redovima ISIS-a i Boko Harama nalaze i neki kršćani!  Za njih je istina što je napisano u knjigama proroka Jeremije i Izajije: „Jer dva zla narod moj učini: ostavi mene, Izvor vode žive, te iskopa sebi kladence, kladence ispucane što vode držati ne mogu. ” (Jr 2: 13). „…jer Jahve govori: Sinove sam ti odgojio, podigao, al’ se oni od mene odvrgoše. Vol poznaje svog vlasnika, a magarac jasle gospodareve – Izrael me ne poznaje, narod moj me ne razumije ” (Iz 1: 2-3).

Možda je istina da je Sotona, ubojica i razaratelj, u današnje vrijeme na djelu više nego ikada i to zbog sudjelovanja samih kršćana u sotonizmu, masoneriji, eozteriji i new age pokretima. Kršćani koji su nekada zazivali Ime Isusovo sada zazivaju Sotonu u njegovim hramovima, ložama i mjestima koja su mu posvećena! Nisu li upravo kršćani ti koji su uveli kulturu smrti promovirajući pobačaj i eutanaziju, a strašna je činjenica da su ih mnoge kršćanske države legalizirale!!! Tako se ispunja proroštvo pokojnog pape Pavla VI koji je rekao da dajući dozvolu za ubojstva djece u majčinim utrobama stvaramo situaciju u kojoj će jednog dana ljudi ubijati jedni druge bez zakona i dozvole. Da, to se događa upravo sada!!! Da li mi, koji tugujemo zbog ubojstava tisuća kršćana koja su počinili pripadnici Boko Harama i  ISIS-a,  tugujemo i plačemo zbog masakra nad milijunima djece koje liječnici ubijaju u majčinim utrobama!!! Sramota je da kršćani krše moralne zakone i vrijednosti promovirajući slobodne spolne odnose, homoseksualnost, pornografiju, razvode itd.  Naš učitelj Isus naučio nas je pravilima ispravnog života, ali mi koji se dičimo poznavanjem Božjeg zakona istovremeno obeščašćujemo Boga kršeći te iste zakone. Zbog nas se ime Gospodnje huli među narodima (Rim 2: 23-24). Mi uistinu ponovno razapinjemo Sina Božjeg i izvrgavamo Ga ruglu (Heb 6:6). Knjiga mudrosti kaže: „ Svatko se kažnjava onim čime i sagriješi ”  (Mudr 11: 16).

Sveti Petar je rekao: „Tek neka nitko od vas ne trpi kao ubojica, ili kradljivac, ili zločinac, ili makar i kao nametljivac ” (I Pt 4: 15). Smatram bi kršćani trebali čitati znakove vremena u svjetlu Božje riječi iz Svetog pisma i crkvenog nauka, te se pokajati za svoje grijehe i propuste i vratiti Bogu s odlukom da slijede Božje i crkvene zapovijedi.  Gospodin govori:  „Vratite se meni, i ja ću se vratiti vama ” (Zah 1: 3).   „Vrati se, Izraele, Jahvi Bogu svome, jer zbog svojeg si bezakonja posrnuo. Uzmite sa sobom riječi i Jahvi se vratite. Recite mu: ťSkini s nas bezakonje i dobrohotno primi da ti prinesemo plod svojih usana.” (Hoš 14: 2-3).  Kršćani bi trebali živjeti svoj identitet; oni su ljudi koje je Bog izabrao- rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni  da budu svjedoci Njegove ljubavi (I Pt 2 :9). Sveti Petar govori: „Doista, ovo je Božja volja: da čineći dobro ušutkate neznanje bezumnika ” (I Pt 2: 15). 
 

RIJEČ MUDROSTI NEPRIJETLJIMA KRŠĆANSTVA!

Neka neprijatelji crkve znaju da je kršćanstvo oganj koji proždire sve što je loše i svatko tko u njega puše samo će ga još više i dalje raspiriti i proširiti.  Rimsko carstvo koje je pokušalo uništiti rano kršćanstvo kasnije je postalo kršćansko carstvo, a i dan danas Rim je centar kršćanstva. Oni koji su Isusa, Božjeg Sina razapeli poput zločinca, mislili su da je Njegovom smrću završila priča o čovjeku koji je činio čudesa i znamenja, ali On je postao zvijezda koja privlači milijarde ljudi sa svih strana svijeta. Cijeli svijet je podijeljen na Njegove sljedbenike i one druge. Kršćanstvo nije samo vjera u instituciju koja se zove Crkva i njezine dogme, nego kršćani slijede samog Isusa kao drugu osobu Presvetog Trojstva koji je došao na ovaj svijet da ga pokori ljubavlju.

Snaga Uskrslog Gospodina zrači na svako ljudsko biće na zemlji, čak i na Njegove neprijatelje. Svakom progonitelju kršćanstva Isus govori iste riječi koje je rekao Savlu, Pavlu iz Tarza, koji je u pokušaju da uništi crkvu ulazio u kršćanske kuće i odvlačio muškarce i žene na suđenje koje bi završavalo njihovom smrću: „Savle, Savle, zašto me progoniš? Teško ti se protiv ostana praćakati  ” (Dj 8:3, 26: 14). Isus Krist čije je ime Emanuel – Bog s nama- obećao je svima koji Ga slijede Svoju živu prisutnost i zaštitu riječima: „I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijet ” (Mt 28: 20). Kršćani će pokoriti zle sile današnjeg vremena snagom Krvi Kristove i riječju svog svjedočanstva, zmaj progonstava će biti slomljen, a snaga Uskrslog Krista pokazat će se preko obraćenja progonitelja i ubojica kao što se dogodilo u slučaju svetog Pavla (Otk 12: 11). Kršćani će se boriti Jaganjcem, Kristom i On će pokoriti neprijatelja, jer je On Gospodar Gospodara i Kralj Kraljeva, a svi koji su s Njim nazivaju se izabrani i vjerni (Otk 17: 14).

Crkva će ,snagom Uskrslog Gospodina, ponovno ustati ojačana sadašnjom krizom i bit će jedna i sveta. Krist je centar i središte čovječanstva i On će sjati nad svima i vladat će ovdje na zemlji, a kada dođe čas On će svoje vjerne okupiti u Svom kraljevstvu u vječnosti (Otk 5: 10, 7: 17).

Isus je uskrsnuo uistinu, aleluja, On živi u vijeke vjekova!!!!

.................................................................................................................................................

Sluga Božji Petar Barbarić uskoro će biti blaženi

Na groblju Bojna u Travniku na blagdan svetog Petra i Pavla slavljena je sveta misa u spomen na Slugu Božjeg Petra Barbarića koju je predslavio o.dr.Božidar Nagy,SJ postulator kauze za proglašenje Blaženim Petra Barbarića. U propovijedi je istakao da je Travnik iz vremena Petra Barbarića na poseban način ostavio dubok pečat na hrvatsku katoličku povijest . Naime iz Travničke Klasične gimnazije krenula je ideja 1900. godine o posveti Presvetom Srcu Isusovu hrvatske katoličke mladeži –tada je potpisalo 160 tisuća mladića i djevojaka. Neki su se čak svojom krvlju potpisali. Dokument je tada u obliku srca predan Svetom Ocu Leonu XIII . Bio je to izuzetan događaj za to vrijeme, a pjesma „Do nebesa nek se ori… „ skladatelja Pater Petra Perice koju je skladao za tu prigodu, a koji je pohađao Gimnaziju u Travniku do danas je ostala jedna od najljepših duhovnih pjesama našeg naroda.
Završetak jednog stoljeća, te ulazak u novo trebali su kod hrvatske mladeži biti označeni potvrdom vjere i odanosti Isusu Kristu i njegovoj ljubavi koja najuvjerljivije govori kroz Njegovo probodeno Srce.
Pater Nagy je naglasio da se uskoro očekiva proglašenje Blaženim Petra Barbarića kojeg hrvatski katolički puk štuje i časti kao Blaženika okupljajući se svakog četvrtka na svetoj misi u crkvi Sv. Alojzija u Travniku.

 

Živjeti i moliti kao Majka Terezija
Živjeti i moliti kao Majka Terezija.docx
Microsoft Word Document 216.2 KB

10.4.2011.

''Zaboravljene riječi''Riječ je oruđe sadašnjega trenutka, a Šutnja Otajstvo budućega
svijeta. Šutnja je domovina riječi. Šutnja daje riječi plodnost i
snagu. Mogli bismo čak reći, riječi su zato  da otkrijemo tajnu Šutnje
iz koje dolaze. Treba li riječ uroditi plodom, mora biti izrečena iz
Otajstva budućega svijeta u ovaj sadašnji svijet. Uistinu je ispravno
smatrati svoj put u Šutnju pustinje prvim korakom u budući svijet.
Riječi koje dolaze iz tog svijeta mogu donijeti plod zato jer ih je
ondje ispunila snaga Božje Šutnje.

Šutnja je plodonosna. Ona rađa trima temeljnim Plodovima koji
potvrđuju da je Šutnja Otajstvo budućega svijeta i predokus Vječnosti.

Prvo - Šutnja čuva Oganj koji gori iznutra. Nije li nam nakon dugih
rasprava uvijek gorak okus u ustima? Ne osjećamo li se isprazno svaki
put kad drugima do u tančine pokušavamo izreći titraje svoje Duše?
Kome da objašnjavamo iskustvo Srca, kad je to iskustvo intima
neizrecivog? Nije li i Marija sve događaje pohranjivala u svom Srcu?
Čuvati svoje Srce, i paziti kome se povjeravamo, mudro je, ta nismo
Srce našli na cesti. Čuvati Šutnjom Oganj svoje Duše jedini je način
za izdržati.

Drugo - bogatstvo Šutnje uči nas pravoj Riječi, a to je Božja Riječ.
Sve velike stvari, sve genijalne ideje, nastaju u Tišini. U Tišini
Šutnja govori i tek se tada može čuti Ljubljenoga. Dubina takvoga
govora je neizmjerna jer prožima sve aspekte života. U takvoj
komunikaciji s Ljubljenim, Duša se odgaja, odmara, hrani i svijetli.
Nema tog izvanjskog što Srce tada može odmaknuti od budnosti.

Treće - Šutnja od nas čini ljude razlučivanja. Iako je ovo Istina,
često nam baš tada ostaje patnja nemoćnoga gledanja prokletstva tuđih
sloboda. Tada postajemo itekako svjesni činjenice da je Sloboda nekome
blagoslov, a nekome prokletstvo. Ta ni Bog neće,  ako čovjek neće. U
razlučivanju ovo postaje dio tebe i pretvara se u patnju nemoćnoga
gledanja.

Što ću s ispraznim riječima? S čime da ih prispodobim? Svrha udice je
da ulovi ribu, kad se riba ulovi zaboravlja se na udicu. Zamka za zeca
ima cilj uhvatiti zeca, kad se zec uhvati zaboravlja se na zamku.
Svrha riječi je da posreduje misli, kad se misli shvate zaboravljaju
se riječi.

Gdje ću naći čovjeka koji je zaboravio riječi? To je jedini s kim bih
želio razgovarati!

vlč. Zlatko Sudac

19.1.2011.

Diskriminacija kršćana preko medija

 

Ured pučkog pravobranitelja, g. Jurica Malčić

Copy & paste ovo pismo ispod (stavite na dnu svoje ime i prezime) i
pošaljite na email adresu: ombudsman@inet.hr
Tel: 01/ 48 51 855
www.ombudsman.hr

Poštovani g. Malčiću,

Pišem Vam vezano za jedan vulgaran i uvredljiv članak koji je
postavljen na javni internetski portal 'Index' 11. siječnja 2011. s
naslovom "Dragi biskupe Lastan, činim li grijeh ako "šamaram majmuna",
autora Hrvoja Marjanovića.
(http://www.index.hr/xmag/clanak/dragi-biskupe-lastan-cinim-li-grijeh-ako-samaram-majmuna/532504.aspx
) Članak izravno vrijeđa moje vjerske osjećaje te potiče na
diskriminaciju na sve koji smatraju Bibliju svetom knjigom kršćanske
vjere i sve katolike koji vjeruju da je euharistija/hostija sam Isus
Krist. Članak ismijava sve što je sveto za katoličke vjernike i to na
najgrublji način. Iako je cijeli članak sporan posebno ističem ovaj
odlomak:

"Shvatite ih, Biblija je za njih svojevrsna kombinacija "1000 zašto,
1000 zato" i "Kama Sutre", knjižurina iz koje izvlače teorije o
minicama, masturbaciji, bijeloj tvari čije čestice ostaju među zubima,
pa čak i lotu, Olimpijadi, hipnozi i estetskim operacijama. Pa kako se
ne nasmijati kada u Glasu Koncila pročitate rečenicu: "Nije zabranjeno
upotrijebiti i zube, ali mnogi vjernici iz poštovanja radije progutaju
da koja čestica ne bi zaostala među zubima". Posljednji puta takvo smo
što imali prilike pročitati u Teenu, kada je neka usplahirena
tinejdžerka postavila pitanje vezano za oralni seks. Ljudi, Glas
Koncila je čisto zlato i pustite ih da rade svoj posao."

Kada se govori o česticama, to su čestice svete hostije/euharistije -
tijelo Isusa Krista, najsvetije osobe i Boga svih kršćana. Jedno
legitimno pitanje iz jednoga tjednika ovaj autor ne samo da banalizira
nego aludira na oralni seks. To je za svakog katolika sablazan i užas
a za svakog dobronamjernog građanina vulgarno i ponižavajuće.

Autor članka Hrvoje Marjanović i portal Index.hr krše sva etička
pravila novinarstva. Tražim i očekujem kao građanin da Ured pučkog
pravobranitelja najstrože sankcionira autora teksta Hrvoja Marjanovića
i internetski portal Index.hr (pokretanje prekršajnog postupka) za
ovakvo izrazito izrugivanje, mržnju i diskriminaciju kršćana preko
medija (po člancima 1. i 25., Zakonu o suzbijanju diskriminacije) te
da zaustavite val kristofobičnog govora i pisanja koji prolazi bez
ikakvih sankcija. Očekujem vaš odgovor.S poštovanjem,

(ime i prezime)

 

EMANUEL - molitvena zajednica

---------------------------

*******************

*******************

RADIO MARIA BOSNA
RADIO MARIA BOSNA

*****************

Radio Marija Hrvatske

iTunes

******************

MOLITE DA OZDRAVITE NA JEZICIMA:

 

ALBANSKOM

/LUTJET PËR SHËRIM/

 

HRVATSKOM

 

ENGLESKOM